O tej Pani mówi się coraz więcej w kontekście poprawy wchłaniania żelaza. Czy suplementacja laktoferyną rzeczywiście jest skuteczna?
CZYM JEST LAKTOFERYNA?
Laktoferyna to białko, które znajdziemy w płynach ustrojowych i wydzielinach śluzowych takich jak siara (mleko wydzielane i gromadzone przez gruczoły mlekowe w ostatnich dniach ciąży), mleko ssaków czy łzy.
Swoją drogą, powiązanie z mlekiem nie jest bezpodstawne, gdyż jej nazwa pochodzi od połączenia łacińskich wyrazów mleczny (lacto) i żelazo (ferrum).
Wraz z innymi białkami należącymi do rodziny transferyn, bierze udział w zachowaniu homeostazy żelaza dzięki umiejętności jego wiązania. Wychwytując i wiążąc żelazo w organizmie, utrudnia bakteriom dostęp do niego hamując wzrost i rozwój patogennej mikroflory -> patogeny do wzrostu i rozwoju potrzebują dostępu do żelaza w swoim środowisku, a wspomniana laktoferyna wiążąc się z żelazem nie pozwala im na to.
To co warte podkreślenia to fakt, że laktoferyna charakteryzuje się bardzo dobrym powinowactwem z żelazem (powinowactwo do jonów żelaza jest około 360 razy większe niż w przypadku transferryny, należącej do tej samej rodziny). W przeciwieństwie do tranferyny, laktoferyna jest stabilna w środowisku o szerokim zakresie pH (jest aktywna nawet w pH 3,5) dzięki czemu pozwala efektywniej uwolnić żelazo, które następnie jest wykorzystywane przez komórkę. Można więc stwierdzić, że pomaga w transporcie żelaza we krwi.
SUPLEMENTACJA LAKTOFERYNA – ŻELAZO
Ze względu na fakt, że połączenie laktoferyna- żelazo jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm wykorzystuje się go w przemyśle do tworzenia preparatów żelaza o zwiększonym wchłanianiu.
Obecnie najbardziej rozpowszechnioną formą stosowaną w kontekście suplementacji jest laktoferyna bydlęca (BLF), która w 70% wykazuje zgodność z laktoferyną (LF) ludzką.
Suplementując jedynie preparaty wolnego żelaza (w przypadku anemii) możemy narażać się na nadmierną kumulację tego pierwiastka w organizmie obciążając wątrobę, a dodatkowo zwiększamy szansę na destabilizację naszej mikrobioty – „dokarmiając” bakterie patogenne.
Dlatego połączenie żelaza z laktoferyną wydaje się być najlepszym pomysłem.
Oczywiście rozpoczęcie suplementacji laktoferyną zawsze powinno być poprzedzone konsultacją z lekarzem prowadzącym bądź farmaceutą.
Bibliografia:
- Gajda-Morszewki P., Śpiewak K. LAKTOFERYNA – BIAŁKO MULTIPOTENCJALNE. Zeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów UJ Nauki Ścisłe, Nr 10 (1/2015).
- Lauterbach R. i wsp. Laktoferyna – glikoproteina o dużym potencjale terapeutycznym. DEV period med. 2016;XX,2:118-125.
- Kargulewicz Angelika, Laktoferyna- białko o szerokim spektrum działania terapeutycznego; Food Forum nr 1 (29)/2019, s. 30-32.